Meta תביעת ילדים: 375 מיליון דולר זה רק ההתחלה

פסיקה של 375 מיליון דולר נגד Meta: מה באמת קרה בניו מקסיקו

בתחילת 2026 השיג היועץ המשפטי של מדינת ניו מקסיקו, ראול טורס, פסיקה חסרת תקדים נגד חברת מטא: פיצוי של 375 מיליון דולר בתביעה שעסקה בכשל חמור בהגנה על קטינים בפלטפורמות של החברה, ובראשן אינסטגרם ופייסבוק. אבל כשבית המשפט מתכנס מחדש השבוע, הצדדים כבר אינם מדברים רק על הסכום שנפסק. הם מדברים על מה שיבוא אחריו, ומה שיבוא עשוי להיות הרבה יותר יקר, הרבה יותר רחב, ועם השלכות שיתמשכו שנים.

הרקע לתביעה נטוע עמוק בהתנהלות של מטא לאורך שנים. הטענה המרכזית של התביעה היתה שהחברה ידעה, תיעדה פנימית ובחרה להתעלם מראיות מוצקות לכך שהמנגנונים שלה חושפים קטינים לתכנים מזיקים, לטורפים מינים ולמניפולציה פסיכולוגית ממוקדת. מסמכים פנימיים שדלפו במהלך ההליכים הראו שמהנדסי החברה הצביעו על ממשקים ספציפיים שמגבירים חשיפה של בני נוער לתכנים פוגעניים, אך הנהלת החברה בחרה לא לשנותם כדי לא לפגוע בזמן השהייה ובמדדי המעורבות.

לא רק כסף: מה מחכה למטא בפרק הבא של התביעה

השלב הנוכחי של ההליכים המשפטיים, שנפתח השבוע, אינו עוסק בשאלת האחריות, שכבר נקבעה. הוא עוסק בתרופות המשפטיות הנוספות שמדינת ניו מקסיקו דורשת. עורכי הדין של המדינה טוענים שסכום הפיצוי הכספי, עצום ככל שיהיה, אינו מספיק כדי לשנות את התנהגות חברה בשווי של למעלה מטריליון דולר. לכן הם מבקשים מהשופט להורות על שינויים מבניים חובה באופן שבו מטא מפעילה את הפלטפורמות שלה.

הדרישות כוללות בין השאר הטלת חובת אימות גיל אמיתית ומחייבת לכל משתמש חדש מתחת לגיל 18, מגבלות אלגוריתמיות על הצגת תכנים מסוימים לקטינים, איסור על שימוש בנתוני קטינים לצורכי פרסום ממוקד, וחיוב החברה לשתף מידע פנימי שוטף עם רגולטורים עצמאיים. מדובר בדרישות שאם יאושרו על ידי בית המשפט, יחייבו שינוי יסודי במודל העסקי של החברה בכל הנוגע לקהל הצעיר.

תקדים שכל חברת סושיאל מדיה בעולם צופה בו בדריכות

מה שהופך את ההליך הזה לחשוב כל כך מעבר לניו מקסיקו הוא ההשלכות התקדימיות שלו. ארצות הברית אינה מדינה שיש בה חוק פדרלי אחיד המסדיר את אחריות הרשתות החברתיות כלפי קטינים, ולכן מדינות רבות פועלות באופן עצמאי. כיום תלויות ועומדות עשרות תביעות דומות נגד מטא, טיקטוק, סנאפצ'ט ויוטיוב במדינות שונות ברחבי ארה"ב, וכולן עוקבות מקרוב אחרי התוצאות בניו מקסיקו.

אם בית המשפט יאשר את הדרישות המבניות שמבקשת המדינה, הדבר עשוי ליצור תמריץ חזק לתביעות נוספות בכל מדינה שתרצה להפעיל לחץ דומה. חברות כמו סנאפצ'ט וטיקטוק כבר הודיעו בעבר על כלים מרצון להגנה על קטינים, אך המבקרים טוענים שהם אינם מספיקים ומשמשים בעיקר כתמרון יחסי ציבור. פסיקה מחייבת בניו מקסיקו עשויה לשנות את כל המשוואה הזו.

מטא מגיבה: החברה מציגה נרטיב נגדי

מטא מצדה אינה מתכוונת לקבל את עמדת התביעה בשתיקה. בהצהרות שפורסמו לקראת פתיחת הדיונים הנוכחיים, טענו נציגי החברה שהיא כבר השקיעה מיליארדי דולרים בכלים להגנה על קטינים, שהיא פעלה בשקיפות עם רגולטורים ושהדרישות שמציבה ניו מקסיקו חורגות מסמכות בית המשפט ולמעשה מהוות ניסיון לחוקק מדיניות באמצעות פסק דין.

עורכי הדין של מטא גם מתכוונים להתמקד בשאלה שנויה במחלוקת לגבי סעיף 230 לחוק התקשורת האמריקאי, שמעניק לרשתות חברתיות חסינות רחבה על תכנים שמשתמשים מפרסמים. אמנם בית המשפט כבר קבע שהחסינות הזו אינה חלה במקרה הספציפי הזה, אך הצוות המשפטי של מטא מתכוון להעלות את הטיעון מחדש בהקשר של הדרישות המבניות, בטענה ששינוי אלגוריתמים מהווה למעשה ויסות של תכנים ולכן מוגן.

מה המשמעות לשוק הפרסום הדיגיטלי ולמשווקים

לקהל של אנשי שיווק ודיגיטל, לתביעה הזו יש גם היבט כלכלי ישיר. חלק ניכר מהכנסות מטא מגיע מפרסום ממוקד לקהלים צעירים, ודרישות כמו איסור שימוש בנתוני קטינים לפרסום או הגבלת אלגוריתמי המלצה עשויות לפגוע בביצועי קמפיינים שמופנים לדמוגרפיה הצעירה. מדינות כמו אירלנד, שבה יושב הפיקוח האירופי על מטא, כבר הטילו קנסות ומגבלות בנושאים דומים, אך ההשפעה על נפח הפרסום היתה מוגבלת. פסיקה אמריקאית מחייבת עשויה להיות אחרת לגמרי מבחינת ההיקף.

בישראל, שוק הפרסום הדיגיטלי מסתמך בצורה עמוקה על הכלים של מטא, ובפרט על יכולות הטירגוט של אינסטגרם. שינוי מהותי בדרך שבה מטא מנהלת נתוני משתמשים צעירים עשוי להשפיע על אפשרויות הפילוח שעומדות בפני מפרסמים ישראלים, גם אם הפסיקה עצמה ניתנת בניו מקסיקו. הרשת הגלובלית של מטא אינה מאפשרת לבצע שינויים מדיניים רק במדינה אחת מבלי שיהיו להם גלי הדף.

מה צפוי בשבועות הקרובים

הדיונים שנפתחים השבוע צפויים להימשך מספר שבועות, ולאחריהם השופט יצטרך להחליט אם להיעתר לדרישות המבניות של ניו מקסיקו. מומחים משפטיים שעוקבים אחרי ההליך מעריכים שגם אם לא כל הדרישות יאושרו, סביר שהשופט יורה על לפחות חלק מהצעדים המבניים, מה שיהווה תקדים לכל תביעות הסושיאל מדיה שיבואו אחריו.

בינתיים, קבוצות הגנת הצרכן וארגוני הורים בארצות הברית ובאירופה עוקבות בדריכות אחרי כל עדכון מבית המשפט. עבורם, הדיון הוא הרבה מעבר לסכומי כסף, הוא שאלה של עיצוב מחדש של הסביבה הדיגיטלית שבה גדלים ילדים ובני נוער בעשור הקרוב.

כדי להישאר מעודכנים בהתפתחויות האחרונות בנושא זה ובשאר חדשות הדיגיטל, כנסו לעדכוני היום ועקבו אחרי הכיסוי השוטף שלנו.

אם אהבתם, תשתפו

לפרסום באתר השאירו פרטים

עוד כתבות

רוצים להופיע אצלנו באתר

עם כתבה חדשותית מותאמת

כתבות מקצועיות שיקפיצו את הנוכחות הדיגיטלית של העסק שלכם.

לפרסום אצלנו באתר, השאירו פרטים 👇🏽